Dubbat och klart. Den kalla vintern har gett deltagarrekord i årets första Endurotävling i länet konstaterar Kalle Lindahl från arrangerande Uppvidinge MK. Foto: Niklas Skeppar / SR
Åseda

Enduroinvasion i Älmedal

En smärre invasion av enduroförare väntas imorgon till den lilla byn Älmedal utanför Åseda. Över 200 förare är anmälda till den första deltävlingen i Smålandscupen, vilket är ett präktigt rekord. Och den kalla vinterns snarare lockar än skrämmer enduroförarna, enligt arrangören.

– Nu är det bottenfruset i skogen och det är perfekta förhållanden för att åka vinterspår, berättar Kalle Lindahl, som är aktiv i arrangerande Uppvidinge MK.

I och med det kommer tävlingen inte heller bli särskilt lerig menar han, och utlovar istället för leriga förare en beskedlig mängd snöänglar längs banan.

Förutom den rena elittävlingen så tävlar även ungdomar, juniorer, damer och den största klassen, motionärer.

Kalle Lindahl tillhör själv den sistnämnda gruppen och kör i vanliga fall åker mest för nöjes skull, men han beskriver skillnaden med att tävla.

– Det är ju de klassiska hornen i pannan. Man får pirret och adrenalinet i hela kroppen. Här kan man få utlopp för det på ett bra sätt, det är en härlig känsla.

I Älmedal där tävlingen hålls bor tretton personer och det skulle kunna vara en grannlaga uppgift att ordna till allting när hundratals tävlande och publik kommer. Om man inte har enkla lösningar vill säga.

– När det gäller dusch är enduroförarna vana vid att det inte finns, man kör sitt race och sköter resten hemma.

– Och vad gäller toaletter så klarar ju djuren av det på ett bra sätt, och då får väl förarna göra samma, avslutar Kalle Lindahl.

Niklas Skeppar
niklas.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista