Mari-Louise Olsson i Växjö med helig birmakatterna Keno och Lani. Foto: Helena Strömblad
Växjö

Flickor med ADHD glöms bort

Flickor med diagnosen ADHD glöms bort eftersom de oftast inte är lika utagerande som pojkar. Det visar en studie från ett forskarteam i Västerås. Enligt studien har minst lika många flickor som pojkar ADHD, och det är många fler än man tidigare trott.

Mari-Louise Olsson i Växjö vet hur det är att ha flickor med ADHD. Två av hennes tre döttrar har fått diagnosen.
– Både Sandra och Malin har samma kaos inombords, men de hanterar kaoset på olika sätt, förklarar hon.  

Sandra är 25 år och hör till de tysta, inåtagerande flickorna, som forskningen har fått upp ögonen för på senare år. Länge vårdades Sandra för det man trodde var en depression. Först som vuxen, 23 år gammal, fick Sandra diagnosen ADHD, eller ADD som det kallas när flickan har ADHD-symptomen men inte är hyperaktiv.  

Sandras lillasyster Malin, som är 15 år, var utagerande från det att hon föddes, som pojkar med diagnosen oftast är - hon var hyperaktiv redan som bebis. Malin fick sin diagnos som 5-åring.
– Malin varken sov eller åt, hon var i taket hela tiden, berättar Mari-Louise Olsson. 
Att Malin fick en diagnos var både positivt och negativt.
– Det var en befrielse att få veta, och att kunna säga att hon har en diagnos till dem som sett mig som en mamma som inte kunde uppfostra mitt barn, säger Mari-Louise Olsson. Samtidigt var det förstås sorgligt, en ADHD-diagnos är ju inget man önskar sitt barn.

Kent Nilsson, docent i psykiatri på Centrum för Klinisk Forskning i Västerås, är en av forskarna bakom studien som visar att minst lika många flickor som pojkar har ADHD, fast diagnosen mycket oftare ställs på pojkar. 
– Vi blev förvånade över resultatet, säger Kent Nilsson. Jag hoppas att forskningen gör att vi kan upptäcka fler flickor med problematiken tidigare.

Helena Strömblad
helena.stromblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".