Växjö

Vildsvinsjakt i centrala Växjö

Som vi tidigare rapporterat om finns nu vildsvin runt om i hela Växjö innerstad. I lördags var det vildsvinsjakt i naturreservatet Bokhultet som ligger i Växjö. Enligt kommunjägaren Kurt Jakobsson är jakten nödvändig för att grisarna ska behålla sin skygghet och inte söka sig till villatomterna som ligger i nära anslutning till reservatet.

Kurt Jakobsson själv sköt åtta vildsvin i lördags.
– Ja, det var ju storslaget egentligen. Det syns ju att det behövs och det var väl några som klarade sig men vi reducerade antalet ordentligt.

Var det stora grisar ni sköt?
– Två vuxna och sex unga årsgrisar.

Varför tycker vildsvinen om att vara i Bokhultet?
– Det finns mycket mat och bra mat som ekollon och bokollon som de hittar.

Så vi får alltså vänja oss vid vildsvin i naturreservatet?
– Förmodligen får vi göra det. Men det gäller att se till att hålla ned stammen så mycket man kan. Vi får även låta nya vandra in som är vilda och skygga, så att de inte blir för tama. Konfronteras de med människor för mycket blir de tamare och tamare.

Dagen efter, i Bergunda, sköt man sex grisar…
– Ja, just det. Det finns mycket gris i trakten och det är bra att de håller ned stammen där också för det är ju de som senare vandrar in i Bokhultet i Växjö.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".