Snöröjningen i Växjö kritiseras. Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
Växjö

Snöröjning i Växjö kritiseras

Växjö kommun får nu kritik för att man inte skottar tillräckligt. Det är svårt för fotgängare och cyklister att ta sig fram.

Vi frågade några personer i Växjö om vad de tyckte om snöröjningen i stan.

– För fyra veckor sedan ramlade jag omkull och hamnade på rygg. Jag klarade huvudet, men däremot inte knäet som jag fick röntga bland annat, säger Ann-Marie Fridberg som gick med stavar. De hade sandat lite på bilvägen, men inte på cykelbanan. Så det är inte roligt.

Ola Hillström var ute på stan med sin barnvagn.
– När det kommer väldigt mycket snö ibland hinner de inte riktigt med. Då får man ta i lite extra och sätta på vinterhjulen så funkar det.

– Jag tycker snöröjningen är dålig, säger Siv Bengtsson från Växjö. Jag har själv trillat dit ett par gånger. Värst är det här moddet man kliver i. Det tycker jag inte om.

I studion i Kronoberg Direkt under eftermiddagen fanns Krister Vånehed som är ansvarig för snöröjningen för att kommentera kritiken om snöröjningen.

– Jag kan väl förstå att en del klagar. Men problemet är att det bara kommit en centimeter snö om dagen de senaste dagarna samtidigt som det har varit relativt milt ute. Då har vi lite salt i sanden som gör att det moddar upp lite.

Är det pengar det handlar om eller att det är besvärligt på gatorna?
– Vi har en budget på 12 miljoner kronor och vi är i början av säsongen nu. Det gäller att hushålla på ett sätt som gör att man inte överskrider för mycket.  

Tycker du att ni hushåller på rätt sätt när det är så mycket klagomål?
– Det går att ta sig fram. Det är lite överdrivet med dessa klagomål. Sedan är det ju så att det faktiskt har varit vinter nu sedan den 13 december. Folk är inte vana vid det här i Växjö, säger Krister Vånehed.

Roger Bergvik
Karin Ernstsson
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".