På söndag drar vildsvinsjakten igång i Fyllerydsskogen. Foto: Hasse Holmberg / Scanpix
Växjö

Vildsvinsjakt i Fyllerydsskogen

Om du tänkt dig att åka skidor i Fyllerydsskogen i Växjö på söndag, så uppmanas du att låta bli. Från klockan 08.30 invaderas nämligen Fyllerydsskogen av 30 vildsvinsjägare med hundar.

Karl-Gustav Lind, ordförande i Glasrikets golfklubb i Fylleryd hoppas på god jaktlycka.
– Vår högsta önskan är att Fyllerydsskogen kommer vara tomt på folk och framför allt att det inte rör sig några lösa hundar den här dagen.

Vad gör vildsvinen för skada?
– De bökar framför allt upp på fairway och i ruffar på golfbanan. De letar mask och vad det nu är för godsaker som finns där. Samtidigt är det ett otrevligt inslag om det är för många, säger Karl-Gustav Lind.

Det har ju jagats runt Växjö nu de senaste veckorna. Hur många hoppas du på att kunna fälla den här helgen?
– Vi hoppas på att kunna fälla sju till åtta stycken. Vi hoppas även kunna rensa upp lite bland rådjuren. Vi har väldigt mycket rådjur som stör skogsplanteringar och annat här ute.

Karl-Gustav berättar även att många rådjur söker sig ut mot Österleden. De senaste veckorna uppger han att över nio rådjur har fått tas omhand efter att ha blivit påkörda av bilarna.

Vildsvinsjakten i Fyllerydsskogen i Växjö startar alltså nu på söndag och pågår mellan klockan 08.30 och 14.00. Under den tiden ser alltså jägarna helst att skidåkare och hundägare håller sig borta från skogen.

Per Brolléus
per.brolleus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".