Föräldralediga Sara Strömblad i Hovmantorp. Foto: Niklas Skeppar / SR
Lessebo

Lesseboskolor kvar i botten

Lessebo hamnar åter i botten när kvaliteten på landets skolor jämförs. Femma från slutet, på 285:e plats hamnar Lessebo av 290 jämförda kommuner.

Det är kring högstadiet problemen finns tror föräldralediga Sara Strömblad som själv har en son på Kvarndammsskolan i Hovmantorp.

– Jag känner inte av att det skulle vara dåligt i skolan. Jag känner tvärtom att han har väldigt bra lärare och väldigt bra stöd därifrån, berättar hon och fortsätter.
– Främst tror jag att man tänker på högstadiet i det här läget, när betygen börjar sättas.

Redan nu finns det föräldrar i kommunen som väljer att skicka sina barn att gå högstadiet i Växjö istället för i centralorten Lessebo. Någonting som i sig ytterligare gröper ur budgeten för de redan hårt trängda skolorna i kommunen. 

Kommunen vill klättra
Carl-Axel Hallberg är utbildningschef på kommunen. Han lugnar elever och föräldrar med att man satsar hårt på att ta sig uppåt i listan.

– Kommunfullmäktige beslutade i december att satsa 1,8 miljoner extra under 2010, och merparten av de pengarna hamnar på just Bikupan (högstadiet) i Lessebo.

Statistiken som dagens undersökning är räknad på är från 2008, samma år som Lessebo kommun antog en ny skolplan. I planen står som första och viktigaste verksamhetsmål att kommunen till 2010 ska vara rankad bland Sveriges bästa kommuner.

Ett mål som i nuvarande takt skulle ta 140 till 150 år att uppnå. 

Mål eller önskemål?
Men utbildningschef Carl-Axel Hallberg står fast vid att man ska klättra - snabbt.
– Jobbar man målmedvetet med att komma framåt är det inte säkert att man når topp 15, men målet måste vara att komma närmre topp 15.

Och frågan är väl om målet om toppen på fem år är ett mål eller ett önskemål.

Sara Strömblad, vars son ska börja högstadiet om fem år är inte särskilt optimistisk att kommunen ska klara av att vända trenden tills dess.
– Min upplevelse är att politikerna inte är så snabba på mycket annat, men jag hoppas ju givetvis…

Niklas Skeppar
niklas.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".