Skolmaten kritiseras mer av föräldrarna än av barnen. Foto: Linda Forsell / SvD / SCANPIX
Växjö

Barn nöjda med Sodexos skolmat

I höstas var det högljudd debatt om Växjös skolmat och om de fyra skolkök som drivs i Sodexos regi. Idag kom en temperaturmätare på hur det är ställt med bespisningen i skolan och så värst illa är det inte alls.

Enkätsvar visar att eleverna är positiva till Sodexoköken, men föräldrarna är kritiska.

Felicia Patli och William Rosengren går på Bäckaslövsskolan.
– Föräldrarna tycker att kommunen var bättre och jag håller med lite, men ändå inte, säger Felicia.

Ni har gått här några år, har maten blivit sämre?
– Ja, jag tycker det. Jag tycker de förra var bättre, säger William.
– Jag tycker att salladen är jättegod. Så jag tycker att det är bra med sallad, säger Felicia och William håller med.

Elever, föräldrar och personal på olika skolor har fått svara på frågor om skolmat och städ. Och generellt kan man säga att de är nöjda.  På grund av en ganska låg svarsfrekvens är det svårt att utläsa så mycket av svaren. Utom just att föräldrarna på de skolor där Sodexo tagit över verksamheten är missnöjda, medan barnen är nöjda.

– Det är ju svår att säga, jag vet inte vilka föräldrar som har svarat. Utan eleverna är här varje dag och det är personalen också och de tycker att det är okej, säger Staffan Melin som är distiktschef på Sodexo.

– Vi kommer givetvis att analysera varje skola och varje fråga för sig. Vi kommer titta på hur vi kan göra en kvalitetsförbättring där de finns åsikter att vi inte riktigt fungerar till hundra procent, säger Melin.

Niklas Skeppar
niklas.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".