Foto: Chris O'Meara / Scanpix
Kronoberg

Ett av 16 miljömål väntas uppnås

Bara ett av 16 miljömål för Kronobergs län väntas att uppnås i år. Ursprungligen sattes de regionala miljömålen upp år 2002 för att nås eller åtminstone kommit en god bit på väg att nås i år 2010.

Men utvecklingen de senaste åren har gått åt fel håll.
– Det är ju lite sorgligt att vi står längre från miljömålen nu än vi gjorde förra året, Louise Ellman-Kareld på länsstyrelsen.

Det enda av de 16 regionala miljömålen som säkert ser ut att nås är det om ett skyddande ozonskikt. Vilket är ett mål som inte påverkas särskilt mycket av specifikt lokala åtgärder.

Med fyra av målen är man på rätt väg. Det handlar om klimatpåverkan, god grundvattenkvalité, levande skogar och god bebyggd miljö. För övriga mål, som till exempel levande sjöar och vattendrag, rikt växt- och djurliv och giftfri miljö ser det inte ljust ut.

– Det handlar faktiskt om minskade resurser för de insatser som måste göras. Det handlar också om en ryckighet från regeringens sida när man från att ha prioriterat alla miljömål är det två som blivit viktigare än andra. Det handlar om begränsad klimatpåverkan och havsmiljön. Om de får mycket pengar och får ju att andra mål får träda tillbaka, säger Louise Ellman-Kareld.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".