Kronoberg

Obetald övertid ökar

Antalet obetalda övertidstimmar har ökat kraftigt under 2009 jämfört med året innan. Bara här i Småland, bland fackförbundet Unionens medlemmar har ökningen varit 23 procent.

Unionen uppger att det är den ekonomiska krisen som gjort att många företag valt att göra sig av med anställda och sedan lägt övertid på de som finns kvar när det efter en tid börjat gå bättre igen. 

Elisabeth Milton är ombudsman på Unionen och säger till nyheterna att det hade varit bättre att låta fler arbeta än att färre gör arbetet på obetald övertid.

- Det känns ju inte speciellt bra med tanke på att det varit många uppsägningar förra året.

I Statistiska Centralbyråns databas för månaden november går det att läsa att antalet obetalda övertidstimmar låg ganska stabilt på 1,3 miljoner timmar fram till och med 2008. Men året efter, 2009, rekordökade de obetalda arbetstimmarna till 1,9 miljoner timmer. Det är en ökning med 42 procent i hela landet. För Smålands del är ökningen 23 procent.

Elisabeth Milton på Unionen berättar att under den finansiella krisen förra året gjorde sig företagen av med många anställda och när sedan hjulen började snurra igen i höstas så  många företag för liten kostym när de gäller de anställda och de som fanns kvar fick då arbeta övertid.

Elisabet Milton säger också att det faktum att många förhandlar bort övertiden i sina avtal slår med tiden tillbaka på dom själva.

- Man tänker sig att man får en mer oreglerad arbetstid och fem dagars extra semester. Men det är ofta att bita sig i svansen eftersom semestertiden på 40 timmar extra sällan motsvarar den tid man jobbar över.

Hur påverkar övertiden arbetstagaren?

- Det finns många hälsoaspekter på det här. Det har visat sig de senaste åren att många går in i den berömda väggen väggen. De jobbar helt enkelt så mycket mer än de tål och blir sjuka istället.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".