1 av 2
Polisens informationsansvarige Robert Loeffel med en hel hög stöldgods. Foto: Lena Pettersson / SR
2 av 2
Motorcyklar och mopeder var några av de saker som hittats i samband med hälerihärvan. Foto: Lena Pettersson / SR
Växjö

Största hälerihärvan någonsin uppdagas

Uppdaterad kl 16:00

Kronobergspolisen håller på att nysta upp den största hälerihärvan någonsin. Man har beslagtagit nästan 1 000 saker som finns i en lagerlokal i Växjö. Där ligger en blandning av däck, fönster, motorcykel, barstolar, verktygslådor, blomkrukor och en hel rad andra saker.

Sakerna misstänks komma från olika inbrott runt om i södra Sverige och det är allt från psalmböcker till olika fordon.

En 51-årig man sitter häktad i utredningen. De stulna sakerna upptäcktes efter ett tillslag mot flera fastigheter i Växjö kommun.

– Vi har haft spaning och tips mot den här mannen en längre tid. Upprinnelsen var annandag jul när vi hade spanade på hans fastighet och det kom en bil därifrån där det fanns narkotikapåverkade personer. Vi gjorde ett narkotikabeslag och fick gå in i fastigheten. Där drog allting igång. Sedan dess har sju, åtta poliser arbetat dagligen med att köra gods från sammanlagt sju fastigheter.

Den här mannen är misstänkt för häleri, men var kommer sakerna ifrån?
– Vi har en uppfattning om att det är stölder som har skett från överallt. Allt från bostadshus, uthus, ladugårdar, servicebilar, byggarbetsplatser, industrier och olika sorters skogsmaskiner. Det har stulits från de platser som det har funnits något att stjäla, säger Loeffel.

Vad säger han själv?
– Han nekar till brott och säger att han inte har några kunskaper om det här. Han hänvisar bland annat till att man kan hitta mycket på tippen.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".