Ljungby

Ljungbergmuseet kan bli länskonstmuseum

Det finns bra möjligheter att göra Ljungbergmuseet i Ljungby till ett regionalt länskonstmuseum. Det visar den förstudie som presenterats idag.

Förstudien finansieras av Regionförbundet Södra Småland, Stiftelsen Framtidens Kultur och Ljungby kommun.

Museichefen Pontus Ljungberg hoppas nu att ett framtida länskonstmuseum i Ljungby blir en del av på en framtida konstled.
– Med ett länskonstmuseum i Ljungby och Vandalorum i Värnamo får vi något av en konstled längs E4:an i södra Småland. Och det är något som kan öka regionens attraktionskraft.

Om Ljungbergmuseet från att i praktiken varit något av länets konstmuseum också formellt blir klassat som ett regionalt länskonstmuseum innebär det helt andra möjligheter till statliga stödpengar. Det kommer också att innebära en utbyggnad av det nuvarande museet som grovt räknat går på omkring 35 miljoner.

– Det är finansieringen som inte är klar och där är det viktigt att vi har människor från näringslivet med. Och det har vi fått, säger Pontus Ljungberg.

Ett länskonstmuseum skulle bland annat kunna visa mycket konst som idag är magasinerad.
– Till exempel en del samlingar som Smålands museum har och som ingen kan se i dag.

Pedagogisk verksamhet skulle också bli viktig berättar Pontus Ljungberg.
– Vårt mål är att varje skolelev i länet någon gång ska besöka en workshop på museet eller att vi söker upp dem ute på skolorna.

Arbetet med bland annat finansieringen går nu vidare och Pontus Ljungberg hoppas på ett snabbt slutgiltigt beslut.
– Får man drömma så skulle jag vilja ha ett beslut före årsskiftet.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".