Pågatåg som detta kan snart komma att rulla genom länet. Foto: Drago Prvulovic / Scanpix
Kronoberg

Pågatågen rullar snart genom länet

Igår eftermiddag blev det klarare hur det blir med Pågatåg Nordost. Vislanda, Diö, Gemla och Markaryd är nu bara ett regeringsbeslut ifrån att bli tågstopp.

Igår skrevs ett avtal mellan Banverket, kommunerna och regionerna om finansiering och genomförande. 

– Det är en historisk dag eftersom vi nu skriver på ett genomförande- och finansieringsavtal för att få Pågatågsprojektet på plats, säger kommunalrådet Bengt Germundsson i Markaryd som var en av dem som skrev på avtalet igår.

Efter många turer utan tåg, är det mycket som tyder på att projektet Pågatåg Nordost blir verklighet. Och enligt Bengt Germundsson är alla knutar som kan lösas lokalt uppknutna. Men ett beslut fattas innan det är helt klart.

– Så långt som kommunerna, regionerna och Banverket kan råda över frågan är det klart. Men nu fattas ett regeringsbeslut för att få in det här projektet i den nationella planen. Det beslutet kommer under våren.

Hur stora är chanserna tror du?
– Jag tror de är väldigt stora eftersom inte minst näringslivet har tyckt på oerhört hårt, säger Germundsson. Vi har Ikea och Nibe och ett antal andra större företag som har haft mycket när kontakt med både generaldirektören och statssekreteraren på näringsdepartementet. Så det här tror jag kommer blir riktigt bra.

Niklas Skeppar
niklas.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".