För Lennart Olofsson är det viktigt med svenska äpplen. Foto: Maja Suslin / Scanpix
Växjö

Närproducerat viktigt för konsumenten

Allt fler konsumenter efterfrågar närproducerade livsmedel. I eftermiddag hålls en konferens i Växjö där matproducenter ska inspireras för att bli bättre på att få ut sina livsmedel på den lokala marknaden.

I en av Växjös frukt- och grönsaksdiskar står Lennart Olofsson och väljer äpplen, och han föredrar de svenska.
– Ja, jag letar efter om det finns. Äpplen från Argentina tycker jag är vansinnigt när vi har fina äpplen i Urshult. Det finns ingen anledning att flyga mat över halva jorden om det finns nära.

Men när man står och tittar här nu, tycker du att de svenska verkligen ser godast ut?
– I vilket fall som helst så är det godast. De andra är framavlade med tjocka skal för att inte ruttna, säger Lennart Olofsson.

Ja, de flesta är nog positiva till närproducerat precis som Lennart Olofsson. Men undersökning efter undersökning visar att det ofta är prislappen som avgör i slutändan.

Vilket är ett resonemang som Lennart Olofsson inte ställer upp på.

– Snålheten bedrar visheten. Istället för att äta riktigt bra mat av hög kvalité och kanske äta lite mindre, så köper vi billigt skit så att säga.

John Curovac är ICA-handlare i Växjö och han har svårt att få in närproducerat i butiken.
– Lokala leverantörer har varit ganska dåliga faktiskt på att kontakta oss, det måste jag säga. För lokala leverantörer har inte hört av sig till oss mer än en gång de senaste tolv månaderna. Om det beror på att de inte har tänkt på oss eller om det inte finns så många här i närheten vet jag inte.

Niklas Skeppar
niklas.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".