Växjö

Ny uppgifter mot dödshjälpsmisstänkt

Utredningen mot den läkare på Växjö lasarett som anklagats för dödshjälp har tagit en ny vändning. Det är nya utredningsuppgifter som talar för att det finns visst fog för misstankarna, enligt åklagare Johan Henningsson i Kalmar.

Tidigare artikel:


Det var i början av december som läkaren vid Växjö lasarett stängdes av från sin tjänst med omedelbar verkan efter att han anklagats för att ha förkortat en patients liv, så kallad aktiv dödshjälp. Det var en nära anhörig till patienten som skickat ett brev med anklagelserna.

Händelsen ska ha ägt rum för tre år sedan. En polisutredning inleddes med bland annat flera förhör och en utredning från rättsläkarstationen i Linköping. Men för bara några veckor sedan hade inget framkommit som tydde på att läkaren gjort det han anmälts för.

Men nu har alltså nya uppgifter framkommit, uppgifter som gör att läkaren ska anses som skäligen misstänkt för brottet. Misstankegraden är dock fortfarande låg, enligt åklagaren.

Vilka de nya uppgifterna som kommit fram är vill han inte lämna ut eftersom det skulle vara till men för den fortsatta utredningen, enligt åklagare Johan Henningsson.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".