Kjell Grahn, hälso- och sjukvårdsdirektör på Landstinget Kronoberg. Foto: Lena Pettersson / SR
markaryd

Patientstrid ska inte förekomma

Landstinget ska inte försöka ta patienter från den privata vårdcentralerna på det sätt som Peter Svensson, verksamhetschef för Gränsbygdskliniken, beskrev i nyheterna igår. Det säger Kjell Grahn, hälso- och sjukvårdsdirektör i Landstinget Kronoberg.

Tidigare artikel:

– Har man gjort det så är det ju fel enligt de riklinjer vi har, säger han. Och det kan vi ju säkert rätta till om detta har skett. Från och med nu gör vi så att primärvårdschefen träffar inblandade chefer och reder ut frågorna.

I nyheterna igår berättade Peter Svensson, läkare och verksamhetschef för Gränsbygdskliniken i Markaryd, om vad han ansåg vara klara övertramp från Vårdcentralen i Markaryd.

Vid flera tillfällen hade mammor som valt Gränsbygdskliniken blivit uppringa av Vårdcentralen i Markaryd och erbjudna hembesök från BVC.

Patienter hade blivit nekade influensavaccin om de inte listade om sig till vårdcentralen i Markaryd och dessutom hade Vårdcentralen i Markaryd kallat patienter som var listade på Gränsbygdskliniken.

Det sistnämnde hände redan i våras och då förklarade chefen för vårdcentralen i Markaryd att det berodde på ett missförstånd, och att det var oklart hur man skulle göra med återbesökspatienterna. Men enligt Peter Svensson har landstinget fortsatt att på ett ojuste sätt försöka få över pati

– Om detta har fortsatt så är det ju ett felaktigt beteende från Vårdcentralen i Markaryd, och det får ju de olika parterna träffas om och reda ut, om det här har skett.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".