Alvesta

Hård fajt om niondeklassare

På måndag ska valet till gymnasieskolan vara klart. Och det är hård konkurrens om eleverna mellan olika skolor och mellan kommunerna. Det märks inte minst på den marknadsföring som eleverna bombarderas med.

Rasmus Fast går i nian på Grönkullaskolan i Alvesta och han tycker det är bra med mycket valmöjligheter.
– Alla skolor vill ju gärna ha elever, det märker man ju. Alla försöker ju marknadsföra sin linje och sin skola och allt det där.

Är det bra tycker du?
– Jag tycker det är jättebra. Man får ju stor valmöjlighet att kunna välja det man känner för.

Rasmus Fast har valt samhälle - lagidrott på Kungsmadskolan i Växjö för att kunna utvecklas som handbollsspelare. Nästan oberoende av intresse går det att hitta en utbildning som passar. Bara i Kronobergs län finns för utom de kommunala skolorna ett tiotal fristående gymnasium och en mängd olika utbildningar.

Det gör att kommunerna måste tänka marknadsföring på ett helt annat sätt än tidigare. Erik Engsbråten är rektor på gymnasiet i Alvesta.
– Det är oerhört viktigt att synas och det räcker inte bara med att man har tryckt upp en katalog och presenterar sig den vägen. Man måste också ha mer uppsökande verksamhet, man måste synas på olika sätt. Sedan får man vara medveten om att vi har många konkurrenter och det kanske tar ett litet tag innan man lär sig spelreglerna på den nya markanden och kan anpassa sig, säger han.

Alvesta budgeterar runt 100 000 kronor för rena markandsföringsåtgärder. Dessutom har man sedan årsskiftet en person som jobbar med marknadsföring för gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Tingsryd satsar mindre - budgeten ligger på 50 000 kronor. Växjö däremot med sina tre kommunala gymnasieskolor har en sammantagen budget på cirka en miljon kronor.

Och för eleverna gäller det att sortera bland all information. Alexandra Tollstern tvekade mellan naturvetenskap och teknik innan hon slutligen valde teknik.
– Det har kommit hur mycket broschyrer som helst och man får från samma skola om och om igen så man får sortera ut.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".