Biodling Foto: Roger Argenius/PRB

Bin mer värda än sin honung

Bin ger inte bara honung – de ökar också skörden av bland annat raps för lantbruket. Det visar en rapport från Jordbruksverket efter oron över sjukdomar hos bin.

Om många bin blir sjuka och dör märks det inte bara genom mindre honung utan också med mindre av frukt och bär och mycket annat.

Enligt Thorsten Pedersen på Jordbruksverket ökar bina värdet på lantbrukarnas skördar i hela landet med 190 till 325 miljoner kronor. Det är mer än de 117 till 135 miljoner som honungen biodlarna får är värd.

Bina ökar också kvalitén på skördarna. Det blir mer olja i rapsen och finare jordgubbar. Om det ska bli stora och jämna jordgubbar som ger bra betalt måste bin besöka varje jordgubbsblomma 20 till 30 gånger. Annars blir det små och ojämna bär som säljs billigt till industrin för att till exempel bli sylt.

Binas hälsa är alltså viktig för både lantbruk och biodling. Sjukdomar sprids av varroakvalstret, som också är en svår parasit på bina. Enligt Thorsten Pedersen kan ett angrepp av varroakvalster på ett bi jämföras med att en människa skulle gå omkring med två eller tre fästingar stora som handbollar.

Drabbas Sverige av massdöd bland bin förlorar inte bara biodlare och lantbrukare. Alla som har fruktträd och bärbuskar i trädgården och alla som plockar bär i skogen skulle få sämre med frukt och bär i flera år. Odlare utomlands har insett binas värde och där betalar de för att få ha bikupor på sin mark, enligt Thorsten Pedersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".