Växjö stift

"Arbetsmiljön har varit dålig länge"

Uppdaterad 17.50
Arbetsmiljön på Växjö stiftskansli har varit dålig en längre tid. Det säger Lars-Gunnar Selinder i Kyrkans akademikerförbund, med anledning av bråket mellan biskop Sven Thidevall och en kvinnlig tjänsteman.

Tidgare artiklar:– Det är en olycklig incident som har inträffat,  helt enkelt ett arbetsmiljöproblem som har eskalerat, säger Lars-Gunnar Selinder.

Enligt Lars-Gunnar Selinder har arbetsklimatet på stiftet blivit sämre under hösten. Han är osäker på att det går att skapa en hållbar arbetsmiljö efter bråket mellan biskopen och den anställda.
– Det beror helt enkelt på om det går att skapa en kommunikation, för kommunikation är ju i sådana här sammanhang A och O, säger Lars-Gunnar Selinder. 

Under dagen samlades även kontraktsprostarna för att informera sig om läget på stiftet efter grälet  mellan biskopen och en anställd.

Vill inte uttala sig
Ingen av de kontraktsprostar som Sveriges Radio Kronoberg varit i kontakt med under dagen vill egentligen uttlala sig om mötet, eller vad som händer på siftet efter att biskopen hamnat i gräl med en kvinnlig anställd och sjukskrivit sig med hänvisning till att hon använt fysiskt våld.

Kvinnan har berättat om att känt sig mycket rädd för biskopen och att han uppträtt hotfullt mot henne. Hon har också gjort en polisanmälan om saken.

Liknande problem tidigare
Enligt församlingsmedlemmar i den församling i Stängnäs stift där Sven Thidevall verkade innan han biskopvigdes i Växjö, hade man en liknande situation där som ledde till att 20 församlingsmedlemmar vände sig till stiftet med synpunkter på vad de ansåg vara en onödigt bryska ledarstil.

Men det här var inget som kontraktsprostarna informerades om innan Sven Thidevall valdes till biskop. Samtliga säger att det är nya uppgifter för dem.

Tystnar vid frågan om förtroende
En går så långt att han hävdar att han ser uppgifterna som inget annat än illasinnade rykten, men alla är inte lika villiga till att fullt ut förklara att de står bakom biskopen.

Några säger sig ha förtroende för Sven Thidevall men betonar att det handlar om den roll han har gentemot kontraksprostarna. Hur han fungerar som arbetsledare på stiftet vill de inte säga någon om. En annan blir helt tyst på den raka frågan om det finns ett förtroende för biskopen. Och när svaret kommer långt om länge uttalar han sig inte för egen del och säger:

- Det beror nog på vem du frågar.

Polisförhör dröjer
Frågan om biskop Sven Thidevall är misstänkt för något brott i samband med grälet med en kvinnlig medarbetare på Växjö stift avgörs tidigast i slutet på den här veckan.

Den kvinnliga medarbetaren har vänt sig till polisen och anmält händelsen.

Men enligt Kronobergspolisen har man fått beskedet att biskopen inte är tillgänglig för förhör av polisen förrän i slutet på den här veckan. Först därefter kan polisen ta beslut om händelsen ska rubriceras som ett brott.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".