Westerbergs arvode upprör gräsrötter i Röda korset Foto: Bertil Ericson / Scanpix
växjö

Westerbergs arvode upprör gräsrötter

Bland de som arbetar ideellt för Röda korset i Växjö ifrågasätts om styrelseordföranden Bengt Westerbergs arvode på nästan 70 000 kronor i månaden är rimligt. Inge-Lise Streijffert jobbar på Kupan i Växjö och hon blev väldigt upprörd när hon fick reda på vilken ersättning Westerberg får.

– Jävligt, tycker jag att det var, säger Inge-Lise Streijffert som jobbar på Kupan i Växjö.

Hjälporganisationen Röda korset har varit i blåsväder ett bra tag. Först blev den tidigare kommunikationschefen åtalad för grovt bedrägeri och nu ifrågasätts alltså styrelseordförande Bengt Westerbergs arvode.

"Hoppas han får vad han tål"
– Det finns folk som arbetar ideellt och stoppar pengar i bössan, och så är finns det en som sitter och gör på det viset. Men jag hoppas att han får vad han tål! Jag skulle ju önska att han inte fick vara kvar. Och jag står för det jag säger, säger Inge-Lise Streijffert.

Men som det ser ut nu kommer styrelseordförande Bengt Westerberg att avstå sitt arvode tills vidare och istället är det Röda korsets medlemmar som ska få säga sitt om vilken ersättning han ska erhålla. Om tre månader, på Röda korsets dag i maj, ska medlemmarna enas om en rimlig summa och också om vilka arbetsuppgifter som ska ligga på styrelseordförandens bord.

Handlar trots skamfilat rykte
Trots att Röda korsets rykte kan ha skadats efter det som hänt fortsätter kunderna att både handla och skänka saker till Kupan i Växjö.

– De förstår att vi gör så gott vi kan. Vi gör inte mer än arbetar, och jag hoppas bara att det ska bli bättre, att folk tänker efter på vad de sysslar med, säger Inge-Lise Streijffert.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".