Kommunalråden Bengt Germundsson (KD), Arne Karlsson (M), Elizabeth Peltola (C), Robert Olesen (S). Foto: David Spånberger/SR

Vilken kommun är bäst?

Hur bra är din kommun jämfört med grannkommunen? Den frågan kan man nu få svar på genom 2009 års SKL-projekt Kvalitet i korthet.

Förra året var det fem kommuner i Kronobergs län som deltog i detta jämförelseprojekt som leds av Sveriges kommuner och landsting: Alvesta, Markaryd, Tingsryd, Uppvidinge och Älmhult. Bland annat kan man utläsa att det tagit fyra gånger så lång tid att få en plats på ett äldreboende i Älmhults kommun jämfört med i Tingsryd: åtta veckor respektive två. Men enligt Älmhults kommunalråd Elizabeth Peltola (C) så har kommunen redan kommit till rätta med problemet.

– Tidigare hade vi faktiskt ett ännu sämre värde. Det är ju så att vi har haft ett väldigt hårt tryck på äldreomsorgen. Vi hade perioder då vi inte klarade av riktigt att hantera detta. Det har löst sig och nu är det väldigt kort väntetid, säger hon.

Samtidigt som kommunalråden kan se när de lyckats sämre än de andra kommunerna, så kan de förstås också lära sig av den kommun som är bäst på ett visst område. Ett exempel som två av kommunalråden lyfter upp som intressant att titta närmare på är Tingsryds hemtjänst.

– Man ligger väldigt högt på serviceutbudet, man har väldigt låga kostnader men man har också en hög nöjdhet, och det tycker jag är värt att titta vidare på hur detta kommer sig. Vad är det som gör att vi skiljer oss åt? Det kan vi lära av för framtiden tror jag, säger Alvestas kommunalråd Robert Olesen (S).

Den som vill veta mer om jämförelsen kan hitta information på respektive kommuns hemsida.

www.alvesta.se
www.markaryd.se
www.tingsryd.se
www.uppvidinge.se
www.almhult.se

David Spånberger
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".