Växjö är en av de kommuner som Kommunals Bo Hjalmarsson riktar sin kritik mot. Foto: Lennart Nilsson/SR
Kronoberg

Fackkritik mot arbetsgivare

Arbetsgivaren har ofta inte gjort allt de har kunnat innan de säger upp eller köper ut en person som varit långtidssjukskriven. Och sämst är de stora arbetsgivarna, kommuner och landsting. Det menar Bo Hjalmarsson som arbetar med försäkringsfrågor på Kommunal.

– De skickar ut ena dagen en fråga om det finns något ledigt jobb, sedan får de svaret nej eller förslag på jobb som den enskilde personen inte är kvalificerad för. Och sedan tycker man att man har fullgjort sin plikt vad det gäller att undersöka möjligheterna till omplacering, säger Bo Hjalmarsson.

Den nya sjukförsäkringen har lett till att fler långtidssjukskrivna sägs upp av personliga skäl eller säger upp sig själva efter en enskild överenskommelse med arbetsgivaren. Men redan tidigare har det hänt att långtidssjukskrivna blivit av med arbetet när arbetsgivare anser att det inte finns några arbetsuppgifter som personen kan utföra.

Växjö kommun har sedan 2005 haft i genomsnitt 18 sådana fall om året.

Flertalet av dem har gjort enskilda överenskommelser med arbetsgivare och till exempel fått möjlighet att studera under uppsägningstiden.

Enligt Bo Hjalmarsson blir det här allt vanligare samtidigt som han ser att det är långt ifrån alltid som arbetsgivarna verkligen har gjort allt de har kunnat för att hitta arbetsuppgifter. Enligt honom känner sig den enskilde ofta pressad att säga upp sig.

– Det har skett en ökning där man säger upp folk eller ber dem säga upp sig själva. Så ger man dem ett avgångsvederlag om de säger upp sig. Säger de inte upp sig blir de uppsagda men får ingen kompensation. Så man gör en enskild överenskommelse med pistolen mot tinningen på den enskilde, säger Bo Hjalmarsson.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".