Blekinge och Kronoberg kan komma att samarbeta kring djurskyddsinspektioner i framtiden. Foto: Staffan Löwstedt/Scanpix
Kronoberg/Blekinge

Djurskydd över gränserna

Djurskyddet i Kronoberg kan komma att inleda ett samarbete med Blekinge. Anledningen är bristande resurser i Blekinge.

För drygt ett år sedan tog landets länsstyrelser över ansvaret för att se till att länets djur inte behandlas illa. Men det är ett arbete man inte klarat av efter som resurserna inte räckt till. Det har Sveriges Radio Kronoberg rapporterat om under året som gått.

Larmen från länsveterinärerna vid flera olika länsstyrelser har avlöst varandra, men några ytterligare pengar från staten verkar inte vara att vänta.

Tittar mot Småland
Särskilt i Blekinge börjar situationen bli ohållbar och Blekinge söler därför hjälp utanför länets gränser. Framförallt verkar ett samarbete med Kronoberg vara på gång.

Praktiskt skulle det kunna fungera så att inspektörer från Kronoberg tittar till gårdar i Blekinge och skulle länsveterinären vara på semester är det bara att plocka upp luren och ringa motsvarigheten på andra sidan länsgränsen.

Rättvisa viktigt
Fördelarna är enligt Charlotta Kabo Stenberg, länsråd i Blekinge, många, men det finns också en lite farhåga.

– Det är viktigt att resurserna inte snedfördelas mellan länen, men det tror jag inte ska vara någon större fara, säger Charlotta Kabo Stenberg.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".