1 av 2
Camilla Sparring och Yvonne Dalin-Volsing är med och leder matmötet i Dackeskolan. Foto: Anna Johansson/SR
2 av 2
Camilla Sparring och Yvonne Dalin-Volsing tror att mer mat kommer att hamna i soporna om Tingsryd inför cook and chill. Foto: Gunnar Lundmark/Svd/Scanpix
Tingsryd

Matuppror i Tingsryd

Beslutet att införa kylmat, cook and chill, har skapat starka protester i Tingsryds kommun. Och i kväll hålls ett stormöte i Dackeskolan.

– Jag jobbar som undersköterska på ett äldreboende och jag ser redan i dag att det kastas mycket mat och går vi till det här kylmatsystemet kommer de att äta ännu sämre, säger Yvonne Dalin-Volsing som har varit med och tagit initiativ till matupproret i Tingsryd.

En liten plastlåda med ett fack för potatisen, ett fack för pannbiffen och ett fack för lingonsylten eller vilken mat som nu serveras - den här maten som först kyls ner och sedan värms upp har väckt starka känslor. Camilla Sparring som driver bloggen Camillas matuppror kommer till Tingsryd ikväll. Hon förklarar varför så många engagerar sig mot kylmaten.

– Äter vi rätt mat håller vi oss friska, äter vi fel mat blir vi sjuka.

Vad har du för grund för påståendet att den kylda maten är dålig mat?

– Man går ut med att cook and chill behåller näringen i maten men det gör den inte. Norrköpings kommun är de första som har gjort en näringsanalys och resultatet är inte speciellt positivt, svarar Camilla Sparring.

85 000 personer från hela landet har skrivit under matupproret på Camilla Sparrings blogg och 2 500 har skrivit på protestlistor till Tingsryds kommun. Kommunfullmäktige i Tingsryd har visserligen redan beslutat att införa cook and chill från och med 2013 inom omsorgen och i skolor men det hindrar inte Yvonne Dalin-Volsing från att fortsätta protestera.

– Så länge de inte har byggt det har vi chansen. Jag hoppas fortfarande. Annars hade jag inte suttit här idag.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".