Växjö

Statsministern mötte jobbande pensionärer

Idag besökte statsminister Fredrik Reinfeldt Växjö och Veteranpoolen där äldre personer efter pensionen arbetar med hushållsnära tjänster, hantverk och privat hemtjänst. Mycket av diskussionen kom att handla om situationen för ensamstående kvinnor med låga pensioner.

En av dem som tog upp frågan var Gun Bengtsson.
– Man hindras ju av att hela tiden tänka på vad som ska prioritera. Man kan kanske inte alltid gå på den där teater man tycker eller nästan inte bjuda sina barn och barnbarn på det man tycker man vill. Med ungefär 10 000 i månaden för att betala hyra och bil och allt annat så går det precis runt.

Nog skulle jag väl hellre gå ut och dansa än att städa sa Gun Bengtsson till statsministern som kontrade med att regeringen sänkt skatten två gånger för de här pensionärerna.

– Det är ju i huvudsak för åldrande kvinnor som har mycket små marginaler i sin ekonomi. Jag är beredd att titta på ytterligare skattelättnader för pensionärer och gärna med tyngdpunkten på dem som har minst.

Hur skulle du själv kunna klara dig på 10 000 i månaden?
– Ja, det är ju svårt när man har små marginaler i ekonomin och ofta har man olika ekonomiska förutsättningar under olika faser i livet. Har man inte pengar får man försöka spara och leva billigt.

Att Fredrik Reinfeldt och regeringen gärna ser att äldre fortsätter vara aktiva på arbetsmarknaden framgick tydligt vid besöket i Växjö. Däremot ville statsministern inte tala om en höjd pensionsålder.

– Vi har ju sagt att pensionsåldern behöver vara lite mer flexibel. Den behöver inte vara lika för alla och det är viktigt att vi har ett pensionssystem som uppmuntrar till arbete upp i åren. De länder som för diskussion om höjda pensionsålder har ofta en reell pensionsålder som är lägre än den svenska.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se