Få kvinnor i länet väljer att starta eget jämfört med resten av landet. Foto: Jessica Gow / Scanpix
Kronoberg

Få kvinnliga företagare i länet

Uppdaterad kl 13:37

Kronobergs län ligger mycket dåligt till när det gäller kvinnligt företagande. Det visar Företagarnas genomgång av landets kommuner. Tingsryd, Alvesta och Ljungby kommun tillhör de absolut sämsta kommunerna i landet.

– Vi har industridominans i flertalet kommuner och det är just därför som kommuner som Ljungby hamnar lång ned på listan, säger Olle Termén som är Företagarnas regionchef.

– Vi har många manliga arbetsplatser. Vi har hög grad av tillverkning och tillverkning är ju traditionellt inte så populärt bland kvinnor, fortsätter han. Man driver hellre företag inom servicebranscher eller inom handel, som det alltså finns generellt lägre andel av.

Av alla företghare i Sverige är endast 28, 7 procent kvinnor. Från 2005 har andelen bara ökat med 0,4 procent. Och med den ökningstakten kommer det att dröja 162 år innan hälften av alla företagare är kvinnor.

– Vi inom Företagarna försöker ju rikta information om stimulans just till kvinnor. När det gäller generella åtgärder som regler och skatter, är ju det lika för alla.

Den enda ljuspunkten i den här rapporten om kvinnligt företagande är att Växjö förbättrat sin position något och ligger på plats 195 bland landets 290 kommuner.

– Eftersom Växjö växer med nästan 1 000 personer om året, skapas en ny köpkraft för ungefär 50 miljoner kronor om året. Då finns det utrymme för nya företag. Andelen kvinnor ökar hela tiden så Växjö klättrar i statistiken för närvarande, säger Olle Termén.

Håkan Erlandsson
Tomas Lindberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista