Växjö

Hallbeslut på Araby överklagas

Hyresgästföreningen i Växjö kommer att överklaga politikernas beslut om att hyresgästerna i Växjöhem och Hyresbostäder ska stå för halva driften av Aktivitetshallen på Arabyområdet. Men det var först efter det att Sveriges Radio Kronoberg hade granskat kommunens beslut närmare som Hyresgästföreningen bestämde sig för att gå vidare.

– Det känns som ett trixande det man håller på med och försöker dölja sina egna beslut och kanske försvåra för oss att överklaga. Men nu kommer vi att överklaga, säger Peter Svensson som är förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Växjö.

Hyresgäster får betala
Aktivitetshallen på Araby i Växjö har väckt starka reaktioner. Det är inte själva bygget som har kritiseras utan hur driften av hallen som kostar 5 miljoner kronor om året ska finansieras. Från början var det sagt att bostadsbolagen Växjöhem och Hyresbostäder skulle stå för halva kostnaden. Men det fick både hyresgäster och Hyresgästföreningen att gå i taket. Varför ska hyresgästerna betala och inte alla kommuninvånare via skatten var frågan?

Men när beslutet väl klubbades i kommunfullmäktige i slutet av januari var det plötsligt VKAB, Växjö Kommunföretag som skulle stå för halva driften och inte de båda bostadsbolagen. Och då såg Hyresgästföreningen ingen anledning att överklaga.

VKAB fördelar bara kostnaderna
Men när Sveriges Radio Kronoberg nu tittat närmare på fullmäktiges beslut visar det sig att det i praktiken ändå är hyresgästerna som får stå för notan. Den enda roll VKAB spelar det är att göra upp om fördelningen av kostnaden mellan de båda bostadsbolagen.

Och det är något som upprör Peter Svensson.
– Det har ju visat sig att det drabbar hyresgästerna i slutändan trots att beslutet var att VKAB skulle betala den här notan. Då är det frågan om likabehandling av kommunens invånare. Jag blir förbannad och irriterad över alla dessa sätt att försöka skjuta över kostnader på hyresgäster som är de som har bland de lägsta lönerna i den här kommunen.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se