Foto: Daniel Thörnblad / SR
Kronoberg

Koll på sura busschaufförer

Efter omfattande kritik på hur busstrafiken fungerat i vinter kommer Länstrafiken Kronoberg nu att skicka ut civilklädda kontrollanter på bussarna.

Det välkomnas av de bussförare Sveriges Radio Kronoberg pratat med.
– Det är mycket bra att man är ute och kontrollerar för jag tror att det finns väldiga brister i förarkåren. Det finns en del chaufförer som är väldigt otrevliga mot resenärerna, säger busschauffören Tommy Netzell.

Otrevliga busschaufförer, kalla bussar, chaufförer som sitter och pratar i mobiltelefon under färden och ideliga förseningar. Kritiken mot bussbolagen och busschaufförerna har varit hård under senare tid. Därför väljer nu Länstrafiken Kronoberg att civiklädda kontrollanter som ska se hur servicen fungerar i bussarna.

Men det finns klagomål, även från bussförarnas sida. Till exempel uppges kommunikationsutrustningen i bussarna vara så dåliga att förarna måste använda mobiltelefon för att bland annat meddela kontoret om förseningar och andra problem. Även tidtabellen får kritik eftersom den inte anpassats efter att till exempel hastighetsgränserna ändrats.

– Vissa turer räknar de efter de hastigheterna som var tidigare. Nu ska vi köra samma turer på 70 och 80 kilometersväg, säger Tommy Netzell.

Och Thomas Nilsson, trafikdirektör, på Länstrafiken Kronoberg säger att just tidtabellen kommer man att titta över.
– Vi ska ju naturligtvis nu, tillsammans med bussbolagen, se över detta. För om det föreligger felaktigheter ska vi rätta till det, säger Thomas Nilsson.

Hur länge ska resenärerna vänta innan det blir en tillfredsställande situation?
– Vissa saker som prat i mobiltelefon och otrevligt bemötande tycker jag borde gå att göra något åt med en gång. En ny tidtabell kan vi inte göra ta fram förrän hösten 2011.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista