Skärmdump från Carina A Elgestam (S) och Katarina Brännströms (M) bloggar.
Valet 2010

Överdriven tro på bloggar

Fem av länets sju riksdagsledamöter bloggar men tilltron till bloggar och sociala medier som Facebook och Twitter inför valet i höst, är överdriven. Det menar Jesper Strömbäck som är professor i politisk kommunikation.

– De kommer att ha väldigt liten betydelse för valresultatet eftersom de som i huvudsak tar del av politiska bloggar och politiska sociala medier är de som redan är engagerade och det är inte de som avgör valet.

Jesper Strömbäck är professor i politisk kommunikation vid Mittuniversitetet i Sundsvall och håller koll på politikernas närvaro på bloggar och sociala medier inför valet i höst. Han säger att betydelsen av sociala medier i valsammanhang har haussats upp, bland annat att Barack Obama vann det amerikanska presidentvalet tack vare en massiv kampanj på Facebook.

Elgestam och Brännström flitiga bloggare
Trots det kommer de båda riksdagsledamöterna Carina A Elgestam (S) och Katarina Brännström (M) att blogga flitigt inför valet den 19 september.

– Jag tror att bloggande, Facebook och Twitter kommer att vara ett ökat inslag, säger Elgestam.

– Det man inte hittar på nätet det finns inte, så är man inte med där tror jag att man har en uppförsbacke när det gäller att marknadsföra sig själv, tillägger Brännström.

Mest journalister och politiker som läser
Förutom Elgestam och Brännström är det Eva Johnsson (KD), Karin Nilsson (C) och Anna Tenje (M) som bloggar bland länets riksdagsledamöter medan Tomas Eneroth och Lars Wedendahl (S)inte gör det. Vilka är det då som läser politiska bloggar?

– I huvudsak är det de redan engagerade, de redan politiskt aktiva plus journalister, svarar professor Jesper Strömbäck.

Riksdagsledamöternas bloggar:
Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista