Kronoberg

Problematiskt för tågen i snön

Uppdaterad kl 11.45

Öresundstågen, som bland annat trafikerar sträckan Kalmar-Köpenhamn, har inte klarat den snörika och kalla vintern. DSB-First som sköter trafiken har tvingats ta in extra personal till sina verkstäder för att hålla trafiken igång.

Ett av problemen har varit snö som kommit in i tågen, säger Irene Lippold som är kommunikationschef på DSB-First.

– Det fanns en öppning under tågen där snön kom in. Och när snön smälte påverkade det elsystemet negativt. Det har vi nu lagat på de tåg som varit på verkstad. Så det ska inte ska komma in mer snö där nu.

Förutom elproblem har Öresundstågen haft problem med snövallarna. När det har varit tunga, tjocka snövallar har en del framtill på tågen brutits av. Dessutom har älgar börjat bli ett stort bekymmer nu när det är så mycket snö. Älgkrockar ger stora skador som tar lång tid att reparera.

Men Irene Lippold säger att man på DSB-First har satt in mycket extrapersonal på verkstaden för att få ner reparationstiden så mycket det går. Målet är att inga tåg ska bli inställda.  

– Vi har 135 som arbetar hela dygnet, sju dagar i veckan på verkstaden. Och rent driftsmässigt, när vi har så många tåg som står på verkstad, har vi kommit fram till att vi hellre vill ha tåg ute i trafiken än att ställa in. Då ser vi hellre att det är trängre på tågen, säger hon.

Leif Johansson
nyheter.kronoberg@sr.se