Amanda Nilsson och hennes ponnyhäst Digestiv. Foto: Malin Ulfhager / SR
Växjö

Amanda får sin dröm uppfylld

En stor dröm har gått i uppfyllelse för 19-åriga Amanda Nilsson utanför Växjö som tävlar i dressyr. Hon har lyckats få jobb i stallet hos världens bästa dressyrryttare, Anky Van Grunsven. Och det betyder mycket för Amanda Nilsson, vars tävlingskarriär bara pekar uppåt.

– Det blir en start för mig för på den drömmen jag har haft sedan jag såg på OS första gången på TV och hästarna där.

Efter en intensiv mejlkontakt sedan i höstas har Amanda Nilsson fått klartecken att hon är välkommen till Anky Van Grunsvens stall som ligger i Holland.

Och om två veckor bär det av. Då ska hon lämna sin häst, familj och vänner för ett nytt land, med nytt språk och nya möjligheter.  Amanda Nilsson längtar efter att få rida på Ankys hästar och få lära sig av hennes träningsmetoder. Men först väntar en hel del jobb. 

– Man får nog jobba sig uppåt som det är på alla jobb egentligen och bara lära sig grunderna och se hur sådana bra hästar tas om hand. Sedan hoppas jag att jag får rida mer och ta del av Ankys egenskaper och träningsmetoder.

Hur kändes det när du fick reda på att just du skulle få åka?
– Jo, jag har varit väldigt nervös och kollat mejlen hundra gånger varje dag för att se om det har kommit något nytt. Det kändes jättebra när det verkade som att jag skulle få komma. Så jag har ju varit jätteglad, men jättenervös.

På frågan om varför Amanda Nilsson vill vara hos just Anky Van Grunsven är svaret enkelt.
– Alltså hon är ju världsmästare och trefaldig OS-guldmedaljör. Så hon är ju bäst helt enkelt. Det är därför jag vill vara där. Vill man bli bäst, så ska man vara hos den bästa. Så är det ju.

Malin Ulfhager
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista