Snön smälter och det kan orsaka problem säger vissa husägare. Foto: Andrew Milligan / Scanpix
Kronoberg

Oro inför snösmältning

I Kronoberg ligger snön tjock och någon gång ska snön smälta bort också. Och någonstans ska smältvattnet bli av, vilket oroar vissa villaägare.

– Ja, jag undrar vart den ska ta vägen. Det kommer att bli väldiga översvämningar här, det blir nog väldigt ruskigt, säger villaägaren Sonja Börje-Ekström.

I Växjö är snödjupet ungefär 60 cm och om några veckor går vi in i mars månad, vilket innebär att slask- och töperioden snart är ett faktum.

– Det största problemet för oss är våra dagvattenbrunnar som kan vara bottenfrusna med is. Då kan inte vattnet rinna ner i våra befintliga ledningar, säger Christer Wånehed som är ansvarig för snöröjningen i Växjö kommun.

Men det finns en lösning på det problemet berättar han.
– Då får vi åtgärda det genom att använda en maskin som kallas för "Ång-Jenny" som värmer upp brunnarna och får bort ispropparna. Men bekymmer kan det bli ändå om det går snabbt, tillägger han.

Enligt Christer Wånehed är risken för översvämningar i till exempel källare liten.
– De översvämningar som blir, blir oftast vid häftiga regn under sommaren. En snösmältning går aldrig så snabbt att det ska behöva stiga upp i några källare. Jag tror inte att villaägarna behöver vara speciellt oroliga för detta.

Sonja Börje-Ekströms hus ligger bra till och hon är inte så orolig för att just hon ska drabbas av översvämning.

– Jag har källare så det är nog inte så farligt tror jag, men det finns väl många andra som kan vara rädda för det, säger hon.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".