Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Klass 2-varning utfärdad

SMHI varnar idag för det kraftiga snöväder som så sakteliga rullar in över södra Sverige nu och väntas bli allt mer intensivt under natten och helgen. När nu sportlovet är här och många ger sig ut i trafiken kan det vara bra att veta att SMHI idag utfärdat en så kallad klass 2-varning som gäller mellersta Sverige och Kalmar län.

Det är första gången den här vintern som SMHI tar till en så kraftfull varning. Samtidigt med snön kommer det alltså att bli blåsigt med en frisk nordostlig vind som har en styrka på 5-8 m/s, vilket ökar risken för drivbildning på vägarna.

Vid en klass 2-varning väntas en väderutveckling som kan innebära fara för allmänheten, med stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.

– Man ska ta det på allvar och vi uppmanar allmänheten att följa väderutvecklingen via radio och TV, säger meteorolog Nils Holmqvist om varningen.

Även Kalmar län förutom Öland, Jönköpings län söder om Vättern samt östra delen, stora delar av Västra Götalands län, Örebro län, Södermanlands län och Stockholms län utom Roslagen omfattas av varningen.

Marie-Louise Kristensson
marie-louise.kristensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista