Innebandy

"Innebandy ska vara en folkfest"

Med hjälp av olika jippon ska innebandyn locka mer publik och idag arrangerade Växjö IBK Stora innebandydagen i Teleborgshallen.

– Det ska vara en folkfest. Det ska vara roligt att titta på innebandy, säger Magnus Hermansson som är marknadsansvarig i Växjö IBK.

Innebandyn i Växjö har lätt att locka spelare men svårt att locka publik. Folk söker sig till hockey och fotboll men har inte hittat till innebandyn. Det är någon som Magnus Hermansson vill ändra på.

– Det stora problemet  är att innebandyn inte riktigt är accepterad som åskådaridrott. Den visas till exempel inte så mycket på tv så vi försöker bygga upp intresset så att det ska vara riktigt stort om 10-15 år.

Testade sin skottstyrka
Förutom en företagsmässa och gratis inträde till matchen mellan Växjö och Röke (matchen slutade 6-4) lockade klubben med speed-shooting där det gällde att skjuta så hårt som möjligt. Där testade många av klubbens ungdomar sin skottstyrka.

Förutom jippon av olika slag vill innebandyn locka folk genom att vara ett lugnare alternativ till hockeyn, där stämningen på läktaren ofta kan vara hätsk.

– Det ska inte vara ett jäkla liv på läktaren där folk skriker okvädningsord mot domaren. Hockeypubliken dödshotar ju folk och jag skulle inte vilja att min femårige grabb hör något sådant. I innebandyn sysslar vi inte med sådant, säger Magnus Hermansson.

Allsvenskan ett måste
Men för att innebandyn i Växjö ska kunna få en extra skjuts krävs att de kniper en allsvensk plats till hösten.

– Om vi inte gör det blir det väldigt tungt, konstaterar Hermansson.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se