Förvänta dig att elmätaren slår i taket idag. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Kronoberg

Rekordpriser på el idag

(Uppdaterad kl 11.48)

Elpriserna väntas stiga till den högsta nivån någonsin under förmiddagen idag på grund av det kalla vädret i kombination med de resurser som finns. Priset kommer att ligga mellan 10 och 13 kronor per kilowattimme.

Den starka kylan gör att det än en gång är dags för rekordhöga elpriser. Måndagsdygnet ser ut att få det dyraste genomnsittspriset per kilowattimme någonsin, enligt Bengt Carlsson på Alvesta Energi.

– Under måndagsförmiddagen är priset väldigt högt, det ligger runt 10 till 13 kronor. Sedan har vi det lite lugnare under eftemiddagen fram till klockan 17, och mellan 17 och 19 är det uppe i 10 kronor igen.

Lantbrukare drabbas
Det är de som köper el via så kallat spotpris per timme som i första hand berörs. Det gör till exempel ofta lantbrukare, en del bostadsrättföreningar och mindre industrier.

– I värsta fall för en mindre industri som utnyttjar 200 kilowatt så handlar det om 2 000-3 000 kronor per timme som det kostar. Så de gör skäl i att försöka hålla igen lite där det går.

En kund som har fast elpris berörs inte.

– Har du rörligt elpris så givetvis är det dyrt nu i februari, men sett över en längre tid för en elvärmekund ligger priset under de senaste tolv månaderna på samma nivå som 2008. Så det är ingen katstrof även om det är höga nivåer, säger Bengt Carlsson.

Måndag och kallt väder bidrar
Flera orsaker samverkar till elprisets rekordnivåer.

– Det är måndag, det är mycket kallt i hela landet, det är låga vattennivåer och det är ett jättehögt effektuttag. Man kör nu med alla produktionsresurser som finns, även att man producerar el med olja.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".