Kronoberg

"De tog nog åt sig"

Mats Strandberg var en av alla de som förlorade sin sjukpenning vid årsskiftet, och slussades över från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen. Idag mötte han och ett dussintal andra utförsäkrade kronobergare moderaternas ledamöter i riksdagens socialförsäkringsutskott, som idag gästade Växjö.

– De vill väl veta vad vi tycker och tänker, och de flesta av oss som var med tyckte nog att det var fördjävligt, säger Mats Strandberg.

Enligt honom och de andra utförsäkrade som var med på mötet gick den nya reformen för snabbt genomförd, för dåligt planerad, och kanske framför allt, för dålig information om vad som skulle hända efter årsskiftet.

Och även om Mats Strandberg inte är särdeles positiv till reformen i stort, så är han på ett sätt nöjd med mötet med de moderata socialförsäkringsutskottsledamöterna.

– Det är strongt av dem att komma ner från Stockholm och lyssna på oss, säger Mats Strandberg.

Gunnar Axén, som är ordförande i utskottet är idag delvis självkritisk till hur informationen kring reformen kom att bli, men han säger också att mycket av den oro som finns bland allmänheten kommer sig av skräckskrivningar som använts av oppositionen i den politiska debatten.

Axén sammanfattar dagens möte i Växjö:

– Det finns en viss oro, viktiga människoöden, men vissa ser också möjligheter och nya vägar framåt.

Niklas Skeppar
niklas.skeppar@sr.se