Asa

Jorden runt i bil

Efter att som första kvinna åkt jorden runt med bil 1927-1929 flyttade tyskan Clärenore Stinnes till Asa i Kronobergs län. Då var hon världsberömd, men så kom kriget och hennes bragd glömdes bort. Nu uppmärksammas återigen hennes äventyrliga resa. Den tyska regissören Erika von Mueller har spelat in en långfilm som handlar om fröken Stinnes resa jorden runt i bil.

– Jag är enormt imponerad och fascinerad av Clärenore Stinnes som bara 25-26 år gammal planerade och genomförde en resa jorden runt i bil. Hon körde nästan 50 000 kilometer i sin sexcylindriga Adler standard sex och min film som hade premiär i höstas lockade en stor publik, säger regissören Erika von Moeller.

Det som fascinerar den tyska publiken är fröken Stinnes enorma målmedvetenhet. I filmen blandar Erika von Mueller bilder från resefilmen från 1929 med nyinspelade spelscener.

I samband med premiären har det också gjort en vandringsutställning. Clärenore Stinnes son Björn Söderström från Vislanda besökte utställningen på kvinnomuseet i Wiesbaden när den öppnades för några veckor sedan och han berättade där om de berömda 128 hårdkokta äggen som var reseteamets proviant de första veckorna.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se