1 av 2
Växjö Queens ordförande Else-Marie Banner tycker att kommunen snålar med pengarna. Foto: Anna Johansson/SR
2 av 2
Benny Johansson (M), ordförande i Fritidsnämnden, vill att Växjö Queens ska göra en förstudie innan de sätter igång med projektet. Foto: Anna Johansson/SR
Basket

Vill se fler invandrartjejer idrotta

Basketklubben Växjö Queens vill att fler tjejer med invandrarbakgrund ska börja idrotta. Därför vill klubben starta ett integrationsprojekt för tjejer på Araby/Dalbo-området i Växjö. Men kommunens bidrag räcker inte till.

– Vi vet att tjejer med invandrarbakgrund är de som idrottar minst. Vi vet också att det finns ett stort behov av ekonomiskt stöd och vi tror att vi skulle kunna göra en stor insats för tjejerna i de här områdena, säger Else-Marie Banner, som är ordförande i Växjö Queens.

De som inte har råd ska kunna vara med och spela gratis. Och så vill Växjö Queens involvera och därmed integrera tjejernas familjer. Men för att kunna genomföra idéerna behöver klubben ekonomiskt stöd. Queens ansökte om 150 000 kronor från Växjö kommun men får bara 25 000.

– Jag tycker att det är snålt för vi vet ju att det är mycket fokus på killar och deras idrott och vi vet att det är en grupp som behöver stöttning ekonomiskt.

25 000 kronor till en förstudie
Benny Johansson (M), som är ordförande i Fritidsnämnden, förklarar varför kommunen inte vill ge Queens 150 000 kronor på en gång.

– De får nu 25 000 till en förstudie för det kanske trots allt är så att vi vill ha extra svar på ett par frågor, säger han och tillägger att Queens ansökan kan tas upp igen om förstudien ger ett positivt resultat.

Mångfaldens år i kommunen
Men klubbens ordförande Else-Marie Banner vill sätta igång nu direkt med integrationsprojektet, bland annat eftersom Växjö kommun har utlyst 2010 till mångfaldens år.

– Det känns lite trist för vi hade många goda idéer och jag tycker att Växjö kommun borde visat lite bättre vilja att satsa på tjejer.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista