1 av 2
Macken i Kalvsvik har fått dispens och behöver inte erbjuda etanol. Foto: Jens Pehrson/SR
2 av 2
Fredrik Gustavsson som driver bensinmacken i Kalvsvik tror inte att han skulle få lönsamhet om han tvingades erbjuda ytterligare ett bränsle. Foto: Jens Pehrson/SR
Kalvsvik

KD-krav: se över pumplagen!

Landsbygden riskerar att utarmas om inte riksdagen ser över den så kallade pumplagen. Det säger riksdagsledamoten Eva Johnsson (KD). Pumplagen som funnits sedan 2006 ska öka tillgången på alternativa bränslen men risken för att de små bensinstationerna slås ut är stor, anser hon.

Idag besökte Eva Johnsson bensinmacken i det lilla samhället Kalvsvik utanför Växjö. Mackägaren där heter Fredrik Gustavsson. Just hans gamla bensinpump med påklistrade handskrivna lappar om vilket munstycke som ger bensin respektive diesel, är undantagen från pumplagen. Han kommer inte upp i den försäljningsvolym, tusen kubikmeter om året, som är gränsen för att man som mackägare måste erbjuda ett alternativt bränsle som till exempel etanol eller biogas.

Skulle gränsen ändras neråt så att också hans station omfattas, vet han redan nu vad som skulle hända.

– Då får man lägga ner eftersom att man måste upp i volym för att det ska bli lönsamt. Ska man ha nytt bränsle så funkar det inte, säger Fredrik Gustavsson.

Kan söka dispens
För den mackägare som kommer över tusenkubiksgränsen finns möjligheten att söka dispens från kravet, något som många också gör. Investeringen är tung. Men dispensen är tidsbegränsad, en osäkerhet som Eva Johnsson tycker är dum.

– Det är nitton mackar i länet som har fått begära dispens från pumplagen och dem är vi oroliga för, säger Eva Johnsson.

Johnsson tror inte på pekpinnar
Pumplagen har funnits i fyra år och under den tiden har antalet pumpställen med alternativa bränslen fyrdubblats. Eva Johnsson tror att samma resultat hade kunnat fås även utan pekpinnar från staten.

– Klok information och att man underlättar tror jag betydligt mer på än att komma med pekpinnar och straff.

Då blir det bensin på landsbygden i framtiden då?

– Det kommer att bli olika typer av miljövänliga bränslen i framtiden på landsbygden också, säger Eva Johnsson.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".