Alvesta

Kommunchefen i Alvesta får sparken

Uppdaterad kl 15:10

Alvestas kommunchef Eric Rydén sägs upp med omedelbar verkan. Han köps ut för 15 månadslöner, vilket motsvarar totalt 1,6 miljoner kronor. Det meddelade kommunstyrelsens arbetsutskott i dag.

Tidigare artikel:

Bakgrunden till beslutet är att det den senaste tiden har uppstått en förtroendeklyfta mellan kommunens politiska ledning och kommunchefen. Denna förtroendeklyfta bedöms vara så djup att den inte kan repareras.

Kommunledningen kallade till presskonferens tidigare under fredagen men det fick skjutas upp eftersom kommunstyrelsens arbetsutskott inte kunde nå Eric Rydén som befinner sig i Kalmar där han bor.

Men när presskonferensen till slut blev av meddelande kommunstyrelsens arbetsutskott att Eric Rydén avslutar sin anställning omedelbart och att han får 15 månadslöner à cirka 70 000 kronor, totalt runt 1,6 miljoner kronor.

Ställföreträdande kommunchef, Sven Munck, träder tills vidare in som kommunchef.

Upprörda medborgare
Inger Nilsson som var och helghandlade under politikernas krismöte under förmiddagen tycker att Rydén borde avgå självmant utan avgångsvederlag.
– Jag tycker att alla på en arbetsplats får ta sitt ansvar för vad man gör. Det tycker jag även han ska göra.

Men riktigt så blir det inte. När kommunstyrelsens arbetsutskott i Alvesta sparkar sin förre kommunchef går han allt annat än lottlös. 1,6 miljoner kronor betalar kommunen för att Eric Rydén inte ska jobba kvar.

– Det är reglerat i avtal sedan han anställdes att han kostar 15 månadslöner som då resulterar i 1,6 miljoner med sociala avgifter, säger det socialdemokratiske kommunalrådet Robert Olesen.

Men Robert Olesen vill inte konkretisera vad som egentligen gjort att politikerna till synes så plötsligt tappat förtroendet för kommunens högsta tjänsteman.
– Man kan inte gå in på enskilda personalärenden och diskuteria i media, det tänker jag inte göra.

Niklas Skeppar
niklas.skeppar@sr.se