Växjö

Växjö satsar på biogas

Växjö kommun kommer att framställa biogas till den nya biogasmacken i Växjö. Tankstället ska stå klart på Hammerdalsvägen under 2010 och då ska förhoppningsvis de miljövänliga bilarna i staden öka.

– Växjö med sin slogan Europas grönaste stad ligger egentligen inte så långt fram när det gäller biogas, säger Ulf Hedin, ordförande i tekniska nämnden i Växjö. Den största delen framställer vi till värme och en ganska liten del går till fordonsgas. Men nu ska det bli mer.

Att gasen framställs lokalt tycker Johan Eriksson i Växjö är viktigt.

– Ja, för då minskar ju utsläppen i och med frakten, säger Johan Eriksson, som själv kör en miljöbil.

-– Till största del kommer gasen från avloppsslammet från reningsverket, säger Ulf Hedin (M) som är ordförande i tekniska nämnden. Men under 2011 börjar vi samla in gammalt matavfall från kommuninvånarna för att göra biogas av.

Idag finns cirka hundra bilar i stan som kan köras på biogas. Det kostar lika mycket i milkostnad att köra på biogas som att köra en snål dieselbil. Och fler vill köra biogasbilar. Bilföretaget Hermibil i Växjö kommer att driva tankstället. Stefan Hermansson äger Hermibil.

– Telefonen går varm sedan det blev offentligt att vi fick bidrag från Natuvårdsverket för att öppna tankstället. Många vill veta när den öppnas, var den ska vara, hur det går till.

Sara Bäckmo
nyheter.kronoberg@sr.se