Ekologisk odling lockar och arealerna med Krav-odlat växer i Kronoberg: Foto: Lars Pehrson/SvD/Scanpix
Skog

Fler vill odla ekologiskt

Fler lantbrukare går över till ekologisk odling. Den Krav-certifierade odlingen i länet har ökat med 22 procent men det är fortfarande lågt i jämförelse med det konventionella jordbruket.

Jonas Mellskog är mjölkbonde i Skog, mellan Moheda och Lammhult. Han är en av de lantbrukare som Krav-certifierat sitt jordbruk.

– Man var lite orolig i början att avkastningen skulle gå ner men den ligger ungefär enligt planerna. Sedan finns det ideologiska orsaker också, det är inte fel att både djuren och jag har det bättre och att man slipper kemikalierna, säger Jonas Mellskog.

Krav-certifiering innebär främst att odlingen sker utan kemiska bekämpningsmedel och konstgjord gödsel. I Kronobergs län finns det ungefär 75 000 hektar jordbruk och förra året var drygt 6 000 hektar av den ytan Krav-certifierade.

Det finns flera sätt att odla ekologiskt och få bidragsstöd genom certifiering men Krav är den vanligaste formen. Jonas Mellberg har märkt av ett ökat intresse bland kollegor i branschen.

Jaqueline Balcer Bednarska
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista