Karta över den planerade friidrottsanläggningen i Ljungby. Foto: Malin Ulfhager/SR
Ljungby

Kritik mot idrottsbygge

Många är positiva, men flera är också kritiska till satsningen på en idrottsanläggning i Ljungby.

 

Anläggningen planeras ligga vid Sunnerbohov i anslutning till ishockeyhallen och badhuset. Men där ligger också en gammal banvall, som behöver byggas över.

– Jag menar ju att den här banvallen är såpass intressant och spännande att man borde undvika att bygga på den, berättar Samuel Palmblad, antikvarie på Smålands Museum.

Friidrottsklubben behöver anläggning
Projektet med friidrottsanläggningen har kommit så långt att en detaljplan finns för allmän beskådning på biblioteket i Ljungby. Om två månader ska Ljungbys kommunfullmäktig fatta beslut om detaljplanen ska antas.

Dan-Filip Lundberg, ordförande i Ljungbys Friidrottsklubb, håller tummarna för att anläggningen så snart som möjligt ska börja byggas.

– För vår verksamhet så betyder det väldigt mycket. För som det är idag bedriver vi vår verksamhet på Lagavallen som är undermålig just för friidrott med banor som dammar när det är varmt och det är skitigt och kladdigt när det regnar. Vi är en av de få klubbarna i Sverige som inte har en allvädersbana. För att bedriva verksamheten med de äldre ungdomarna måste vi åka iväg till närliggande orter, förklarar han.

Kulturhistorisk aspekt
Banvallen har funnits sedan 1890-talet, men för ett år sedan bestämde sig Banverket för att lägga ner järnvägsspåret. Men trots det tycker Samuel Palmblad på Smålands Museum att banvallen borde sparas.

– Vår roll på museet är att se just den kulturhistoriska aspekten på det här, och jag tycker att det är beklagligt att man bryter den här länken, säger Samuel Palmblad.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista