Kjell Korshammar på Arbetsförmedlingen är inte förvånad över resultatet. Foto: Lena Pettersson/SR
Växjö

Utförsäkrade behöver vård

61 procent av dem som utförsäkrats från Försäkringskassan är sjuka och behöver vård. Det visar en undersökning som fackförbundet ST har genomfört och som presenteras på Dagens nyheters debattsida idag. Och på arbetsförmedlingen i Växjö är man inte förvånad över resultatet.

– Vi har ju en liknande upplevelse här i Växjö, när vi har mött de här individerna. Och våra medlemmar har också uttryckt en oro för att kunna hjälpa individerna på bästa sätt. För de som kommer till oss på arbetsförmedlingen är inte friska, de är sjuka, säger Kjell Korshammar är klubbordförande för ST på arbetsförmedlingen i Växjö.

I en debattartikel i Dagens nyheter idag skriver fackförbundet ST:s ordförande Anette Carnhede att resultatet man fått fram är alarmerande. Hon anser att regeringen grovt felbedömt vårdbehovet hos långtidssjukskrivna, när de infört de nya sjukföräkringsreglerna.

Men socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson (M) anser att det är alldeles för tidigt att göra den här sortens undersökning.

– Många av de här människorna har varit sjukskriva i kanske fem eller tio år. Det kommer att behövas en längre tid för dem att få det här stödet i lugn och ro utifrån deras egna förutsättningar, säger Christina Husmark Pehrsson.

Men det är något Kjell Korshammar inte håller med om.

-- Målgruppen är ju den den är. Den ändras ju inte för att vi gör en utvärdering. Det handlar om människor som kommer till oss bara därför att de blivit utförsäkrade ur sjukförsäkringssystemet, anser han.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista