Arbetsförmedlingen väljer att inte gå vidare med handskakningsärendet. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Älmhult

Arbetsförmedlingen överklagar inte handskakarsdomen

Arbetsförmedlingen överklagar inte domen där Stockholms tingsrätt ansåg att en muslimsk man i Älmhult diskriminerats.

Tidigare artiklar:


Mannen blev av med praktikplats och ersättning efter att inte velat ta i hand på en kvinnlig företagsledare. Men även om man inte överkagar så anser arbetsförmedlingen inte att man gjort något fel. Det handlade om hela mannens uppträdande, anser Chatarina Sojde, chefsjurist på arbetsförmedlingen.

– Om vi överklagar kan det verka som om man måste hälsa på ett visst sätt för att få rätt till praktikplats och ersättning, och så är det verkligen inte. I det här fallet handlade om hela uppträdandet. Det viktiga är att visa vördnad och respekt för varandra, säger Chatarina Sojde, chefsjurist på arbetsförmedlingen.

Och det var där det fallerade, menar du?

– Ja, vi tycker nog att det var där det fallerade.

Nej, det var inte vägran att skaka hand med en kvinnlig företagsledare, det var hela mannens uppträdande som gjorde att arbetsförmedlingen drog in mannens praktikplats och också hans ersättning, säger alltså arbetsförmedlingen idag.

Men fallet har kommit att handla om vägran att skaka hand och Stockholms tingsrätt fastslog att arbetsförmedlingen diskriminerat mannen och dömde dem att betala 60 000 kronor i skadestånd till honom.

Och arbetsförmedlingen överklagar alltså inte.

– Vi anser att vi har gjort rätt här, att vi inte har gjort oss skyldiga till diskriminering. Men det är en sak att ha rätt det är en annan sak att visa det. Och vi anser inte att vi kan visa det i det här fallet, säger Chatarina Sojde.

Och hon tycker att man in domen inte tagit upp den viktiga frågan om vad gränserna för religionsfrihet går.

– Ja det är ju önskvärt att få ett klarläggande av religionsfrihetens gränser för vi har ju en negativ religionsfrihet också. Man har också rätt att freda sig från manifestationer av religionsfrihet.

Grunden till beslutet att inte överklaga är enligt Arbetsförmedlingen att om domen överklagas kan det framstå som om Arbetsförmedlingen kräver att man ska hälsa på ett visst sätt för att få delta i arbetsmarknadspolitiska program.

Arbetsförmedlingen dömdes för några veckor sedan att betala 60 000 kronor i skadestånd till en muslimsk man eftersom de dragit in hans ersättning efter att han vägrat att ta en kvinna i hand.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista