1 av 2
"Skönt att det hela får ett slut" tycker Gunilla Ewers.
2 av 2
nu får husen kommunalt vatten och avlopp. Foto: Anna Johansson/SR Kronoberg
Växjö

Klart med kommunalt vatten

Nu står det klart att det blir kommunalt vatten och avlopp i bostadsområdet Toftahöjden utanför Växjö. Det här innebär också att "byggstoppet" i området upphör.

- Det öppnas möjligheter för att bygga till hus om man vill, och det är ju en hel del barnfamiljer som bor i vårt område och som idag är rätt så trångbodda. Så det välkommet, säger Gunilla Ewert, ordförande i Toftahöjdens samfällighetsförening.

Kommunen har efter flera turer, beslutat att ta hand om vatten och avlopp, som tidigare var det den enskildes ansvar. Varje fastighet ska därmed betala en så kallad särtaxa på ungefär 174 000 kronor till kommunen för att bli anslutna. Och det är den taxan som har fått boende i området att överklaga i omgångar och därför har ärendet dragit ut på tiden. Men de som överklagat får nu alltså se sig besegrade.

Ända sedan år 2000 har det funnits önskemål från boende om att göra något åt VA-situationen, så att man ska få lov att bygga ut.

- Det är självklart att man vill överklaga när man får ett beslut om att betala särtaxa. Då vill man söka alla möjliga vägar för att kanske hitta andra lösningar än bara kommunens. Men nu blev det så här. Det här blev kommunens lösning och då får vi vara nöjda med det tänker jag, säger Gunilla Ewert.

Malin Ulfhager
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista