1 av 2
Nu blir skolmaten lokal. Foto: Bertil Ericsson/Scanpix
2 av 2
Snart kan det bli mer närproducerade grönsaker på skolor och äldreboenden. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Växjö

Mer närproducerad mat på kommunens tallrikar

För små, lokala matproducenter är det ofta svårt att få möjlighet att leverera sina produkter till kommunerna. Men i Växjö gör man nu ett försök att förändra upphandlingen så att de lokala matleverantörerna ska kunna konkurrera med de stora livsmedelsleverantörerna.

– Vi gör det här för att öka konkurrensen och få in mindre aktörer. Det här med mat och livsmedel är kontroversiellt och det är samtidigt en av de största upphandlingar vi gör, säger David Braic, som är upphandlingschef på Växjö kommun.

Under senare tid har kvalitén på maten diskuterats livligt. Det har handlat om allt från villkoren för grisarna till kemikalier som tillsatser i maten. Det har också handlat om småskaligt och närproducerat kontra industriframställt och stordrift.

Kommunerna som är en av de stora uppköparna av livsmedel köper ofta stora livsmedelsleverantörerna. En anledning är att det är enkelt att ha EN stor producent i stället för flera små, annan anledning är att lagkraven för upphandlingar gör att det ofta är svårt för de små producenterna att slå sig in på marknaden.

Men nu tar Växjö kommun ett nytt grepp. Man har bjudit in 1600 lokala matproducenter att delta - och bryter ner upphandlingen i mindre delar. På så sätt ska det bli möjligt för elever i skolorna och de boende på äldreboende att äta lokalt bakat bröd, närproducerad ost och grönskar och frukter som odlats hos landbrukare runt om i länet.

Men nu gäller det att de lokala producenterna tar tillfället i akt menar David Braic:

– De har ju också ett ansvar givetvis, att verkligen vara med nu när vi öppnar upp upphandlingen.

Blir det bättre mat?

– Det är svårt att svara på. Jag vill inte uttala mig om närproducerad mat är bättre än den andra.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista