Sprickor och hål att vänta efter den kalla vintern. Foto: Jaqueline Balcer Bednarska/SR

Stor risk för tjälskador

Efter en vinter med mycket snö och kyla kommer nu en vår med stor risk för tjälskador på våra vägar.

När tjälen i marken släpper kan det bildas sprickor och stora hål i vägarna. Christer Wånehed är avdelningschef på gatutekniska enheten i Växjö och han är orolig för de gamla vägarna i stan.

– Jag tror vi kommer att få problem i Öjaby, Braås och Rottne efter en lång vinter med mycket tjäle i backen. Vi räknar med att vi har ungefär en meter djup tjäle idag. Även om de gamla vägarna är i riskzonen är det landsbygdsvägarna som löper allra störst risk att skadas på grund av tjällossning, säger han.

Mats Nilsson är ordförande för Bergunda vägförsamling och ansvarar för de mindre vägarna i hans område. Han önskar att trafikanterna planerar för en eventuell svår tjällossning.

– Försök att få dom tunga transporterna avklarade innan tjälen släpper för det kan bli en period som är besvärlig med vägar som inte går att ta sig fram på, aäger Mats Nilsson.

Det värsta scenariot är att tjällossningen går snabbt.

– Då kan det bli som en grötgryta och man kan rent av sjunka när man kör på vägen. Men om tjälen får torka ut, stilla och fint, behöver det inte hända så mycket. Då får vi får behålla en stabil yta på vägen, säger Mats Nilsson.

Jaqueline Balcer Bednarska
jaqueline.balcer-bednarska@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista