Cykla är bra för både miljön och hälsan. Foto: Malin Ulfhager
Växjö

Fler ska ta cykeln

En nytt projekt ska få hela sydostregionen att börja cykla mer, både för miljöns och hälsans skull.

– Det är inte så att det är någonting fanatiskt, utan det handlar om att försöka ersätta de onödiga bilresorna man gör. Två kilometer hit och två kilometer dit med bilen, då man mycket väl kan cykla istället. Det kan vara till och från jobbet, till butiken, det kan vara i stort sett allting, säger Mats Persson som är projektledare. 

Alla anställda inom både kommuner och företag uppmanas att bilda lag och delta i cykelprojektet, som arrangeras av Energikontor Sydost. Under sex veckor i vår gäller det att ändra sina gamla körvanor till att cykla så mycket som möjligt istället.

– Det finns ju flera faktorer egentligen som gör att det är viktigt att cykla. Och miljön är det som vi i det här projektet tycker är det primära. vi vill erbjuda ett redskap där vanligt folk, anställda på arbetsplatser runt omkring i sydostregionen och också företag som verkar inom det här området. Men sen är det hälsoaspekten också - vi vet om att folk rör sig mindre än vad man ska göra, säger Mats Persson.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".