Konkursansökan. Foto: Niklas Skeppar/SR Kronoberg
Lessebo

Oviss framtid för Folkets hus

Ingen vet vad som ska hända med Folkets hus i Lessebo som gått i konkurs. Nästa måndag, den 15 mars, var det planerat exekutiv auktion av fastigheten, men den auktionen blir inte av. 

Det har gått fyra månader sedan Föreningen Folkets hus i Lessebo begärde sig själv i konkurs. Då handlade det om en brist i kassan på drygt 300 000 kronor. En siffra som stämde dåligt. När konkursförvaltaren gått igenom räkenskaperna visade sig bristen vara mer än dubbelt så stor, 680 000 kronor.

Oviss framtid
Vad som ska hända med Lessebo Folkets hus är ovisst. Riksorganisationen Folkets Hus och Parker säger sig vara beredda att bortse från sin fodran på 135 000 kronor, bara verksamheten kommer igång.

Klart är dock att Lessebo kommun inte kommer att satsa en krona och kommunalrådet Monica Widnemark (S) säger att alla andra Folkets hus i kommunen har fått klara sig utan pengar när det gått knackigt. Och det gäller även för "folkan" i centralorten.

Men det finns de som är intresserade, minst två privata aktörer har visat intresse.

Auktion i april
Båda tycks inställda på en exekutiv auktion, som konkursförvaltaren aviserat till nästa måndag. Men den kommer inte att äga rum då.

Kronofogdemyndigheten har nämligen inte fått någon värdering av fastigheten, trots upprepade påstötningar. Om värderingen kommer in i nästa vecka, så kan en auktion hållas först i slutet av april.

Niklas Skeppar
niklas.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".