Dålig kunskap om hjärtinfarkt

Sju av tio underskattar kvinnors risk att dö i hjärtsjukdom. Väldigt få vet att hjärt-kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor.

Varje månad dör minst sju kvinnor i hjärtinfarkt bara i Kronoberg. Men trots att hjärt-kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor är det endast tre av tio svenskar som vet det. Sju av tio tror att andra sjukdomar, framför allt cancer, är den vanligaste dödsorsaken. Det visar en ny undersökning från Synovate som Hjärt-Lungfonden har låtit genomföra.

Varje år får ungefär 300 kvinnor i Kronoberg hjärtinfarkt och nästan 90 kvinnor dör med diagnosen. Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige, bland både kvinnor och män. Trots det underskattas kvinnors risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom av både kvinnor och män.

- Det är en utbredd missuppfattning att det mest är män som drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. När kvinnor får symptom på hjärtinfarkt kopplas det inte alltid till hjärtat, något som kan få livshotande konsekvenser. Alla, både kvinnor och män, behöver snabbt få vård, säger Cecilia Linde, professor i kardiologi och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista